ВИЈЕСТИГрадишкаЕМИСИЈЕЖЕНЕ И МОГУЋНОСТИПРИВРЕДА

Selda Cimirotić: Trud i rad ključni su za uspjeh u svakom poslu, a posebno u poljoprivredi

Veliki trud i rad ključni su za uspjeh u svakom poslu, a posebno u poljoprivredi gdje je potreban angažman cijele porodice i dobra organizacija rada, istakla je Selda Cimirotić iz Dubrava, suvlasnik porodične farme muznih krava i mljekare „Cimilk“, gostujući u emisiji „Žene i mogućnosti“ Radio Gradiške.

Cimirotićeva je nevela da se stočarstvom i mljekarstvoma bavi 22 godine, te da trenutno na porodičnoj farmi imaju 400 grla, od kojih je 200 krava konstantno u muži.

Ona je dodala da je dnevna proizvodnja mlijeka na farmi od 3.000 do 3.500 litara, od kojih većinu otkupljuje „Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubiće, a na sedmičnom nivou oko 1.500 litara se preradi u porodičnoj mljekari „Cimilk“.

Da bi sav posao bio na vrijeme i kvalitetno završen, kaže Cimirotićeva, potrebno je rano ustajanje i dobra organizacija, gdje svaki radnik i član porodice, pa i ona kao supruga i majka, imaju svoja zaduženja.

„Radni dan počinje oko 5 časova ujutro, a završava kada se posao završi. Ne može se planirati kada će radni dan da se završi, a da bi se sve odradilo potreban je veliki rad, trud i odricanja, što znaju ljudi koji žive na selu i bave se poljoprivrednom. Ustaje se rano iz uz kafu se sve dogovori“, rekla je Cimirotićeva.

Ona je navela da mljekara „Cimilk“ zvanično postoji godinu dana, ali da se ideja za otvaranje mljekare rodila prije tri godine, kao normalan slijed dugogodišnjeg bavljenja mljekarstvom i nastojanje da unaprijede poslovanje i sami prerađuju mlijeko sa porodične farme.

„Trenutno proizvodimo dvije vrste pavlake, krem sireve, mladi sir, surutku i pasterizujemo svježe punomasno mijeko, na koji proizvod smo posebno ponosni. Nakon više od pola godine aktivnog rada i kada već znamo šta kupci traže, planiramo proširiti asortiman proizvoda i da, osim Gradišci, otvorimo još jedan prodajni objakat u Banjaluci. Ta naša mljekara, prodajni objakat i uloga naše kćerke koja to organizuje i prodaje, je nešto najljepše što nam se desilo“, navela je Cimirotićeva.

Ona je dodala da je za pokretanje mljekare bilo potrebno uložiti dosta novaca i truda, kako bi se zadovoljili svi propisi i standardi u proizvodnji mliječnih proizvoda.

Govoreći o svojim interesovanjima i slobodnom vremenu, istakla je da slobodnog veremena gotovo da i nema, a da ga najviše voli provoditi sa svojom porodicom i kćekama.

Već 22 godine porodica i mljakarstvo su njena osnovna preokupacija, a u razgovoru se prisjetila i perioda prije udaje, kada je u Bosanskom Petrovcu i Bihaću radila kao novinar i voditelj, za šta je vežu lijepe uspomene.

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button