ЕМИСИЈЕРУБРИКА „РЕЛИГИЈА И ЧОВЈЕК“

Религија и човјек: Годишњица смрти владике Николаја Велимировића

Никола Велимировић родио се 5. јануара 1881. године у селу Лелићу код Ваљева. Основну школу учио је у суседству, у манастиру Ћелије.

 Шесторазредну гимназију је завршио у Ваљеву, а Богословију у Београду 1902године. Кратко вријеме био је учитељ у Драчићу и Лесковицама код Ваљева. Од 1904. до 1909. године био је на студијама у Швајцарској и Енглеској.

Теологију је докторирао на старокатоличком Теолошком факултету у Берну (1908), а филозофију у Женеви (1909). После дуге и тешке болести, 1909. године у манастиру Раковица прима монашки чин и име Николај. Своје образовање заокружује на Духовној академији у Петрограду.

По завршетку школовања започиње серију чувених бесједа и предавања широм тадашње Србије. Путује по нашем приморју, Немачкој, Швајцарској, Италији и Русији. Као професор београдске Богословије предавао је филозофију, психологију, логику, историју и стране језике. Већ у Богословији ушао је у јавни живот придружујући се опозицији против краља Александра Обреновића.

Његове књиге и говорнички дар донијели су му велику популарност, нарочито у вријеме балканских ратова. У току Првог свјетског рата (1915–1919) Николај је на дипломатским и патриотским задацима у Енглеској и Америци где успешно објашњава и брани интересе и права Србије и српског народа. Залагао се за стварање Југославије и сањао о савезу балканских православних народа под заштитом Русије.

Године 1919. Николај је изабран за владику жичког, а затим охридског (1920–1934). Када је укинута Охридска епархија постављен је за епископа охридско- битољског са сједиштем у Битољу (1930–1934), а одатле је враћен у Жичу као епископ жички са седиштем у Краљеву (1935–1941).

Због његовог угледа и утицаја, Нијемци су га, одмах по окупацији Србије, ухапсили и затворили у манастир Љубостињу, затим Војловицу и најзад, спровели у логор Дахау. Када се рат завршио, Николај је отишао у Америку где је и одакле је до последњег даха ђеловао као теолог, родољуб и просвјетитељ.

Умро је 18. марта 1956. године и сахрањен у порти цркве Светог Саве у Либертвилу. Посмртни остаци пренијети су му у родни Лелић 12. маја 1991.године.

На засједању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве у мају 2003. године канонизован је за светитеља.

Свечана канонизација обављена је у Храму Светог Саве на Врачару у Београду 24. маја 2003. године. Већ сљедеће године, епископ шабачко-ваљевски Лаврентије своју задужбину, манастир Соко близу Љубовије и Крупња, посветио је Светом Николају.

Од Светог Саве до данас ниједан Србин није оставио за собом тако блиставо ђело као Владика Николај. Био је пре свега јеванђеоски човјек, прави Христоносац, али и велики духовник, пјесник, књижевник, историчар, филозоф, бесједник…

Његова сабрана дјела сачињавају томови књига са око 12 000 страница. Најважнија дела Николајева су: О васкрсењу Христовом, О Боки Которској, Религија Његошева, Беседе под Гором, Беседе изнад греха и смрти, Речи о свечовеку, Молитва на Језеру, Нове беседе под Гором, Мисли о добру и злу, Омилије, Охридски пролог, Рат и Библија, Вера образованих људи, Симболи и сигнали, Царев завет, Духовна лира, Емануил, Номологија, Земља недођија, Живот св. Саве, Жетве Господње, Касијана, Песме молитвене, Диван, Једини Човекољубац, Први Божји закон, Рајска пирамида.

Д. Јанковић

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button