ВИЈЕСТИГрадишкаПРИВРЕДА

Овог прољећа у Градишци биће засијано 18 000 хектара ораница (ВИДЕО)

На подручју Градишке овог прољећа планирано је да се кукурузом, крмним биљем, сојом и поврћем засије око 18 000 хектара ораница. Највеће површине као и прошле године биће засијане кукурузом, око 15 000 хектара, уљарицама 1 200 хектара, а поврћем око 1 000 хектара ораница.

Укупне сјетвене површине на подручју Градишке, у јесењој и прољећној сјетви планиране су на 25 000 хектара. Начелник градског Одјељења за пољопривреду и рурални развој Бранко Стојнић изјавио је да је на подручју Градишке тренутно  регистровано око 3 000 пољопривредних газдинстава, а пољопривредни произвођачи који су пријавили сјетву за 2024. годину и измирили обавезе по основу доприноса,  имају право на додјелу регресираног дизел горива.


„ До сада су објављена два списка, одобрено је 640 захтјева за додјелу регресираног дизел горива, а пољопривредни произвођачи преузели су око 750 000 литара горива“, изјавио је Стојнић и додао да ће након што дођу нови спискови од Министарства пољопривреде, шумарства  и водопривреде Републике Српске,  подјела регресираног дизел горива бити настављена. Стојнић је подсјетио и на забрану продаје свиња на сточним пијацама и сајмовима и нагласио да је сточна пијаца, која је недавно почела са радом у Новој Тополи, отворена за продају и промет пољопривредних производа.

„Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, у циљу спречавања даљњег ширења афричке куге свиња, издало је Рјешење, о забрани рада сточних пијаца, организовању сајмова изложби и других окупљања животиња на којима се продају или излажу свиње“ рекао је Стојнић и нагласио да се остале животиње могу продавати на сточним пијацама, што значи да сточна пијаца у Новој Тополи није затворена за продају осталих животиња.

Обновљена сточна пијаца у Новој Тополи почела је са радом 20. марта ове године, а  продаја пољопривредних производа и живе стоке до тада се одвијала на сточним пијацама у Градишци и Новој Тополи.

С.Видовић

YouTube player

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button