ВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВОЕМИСИЈЕЖЕНЕ И МОГУЋНОСТИ

Baka Nena u osmoj deceniji života služi se internetom, a vozačku dozvolu ima već pola vijeka

Nevenka Sudar, osamdesetdvogodišnja učiteljica u penziji zimske dane skraćuje “surfajući” internetom i “četujući” sa bivšim učenicima koji su za boljim životom otputovali u inostranstvo i svoje porodice osnovali širom svijeta, od Australije do Kanade.

“Svoj radni vijek sam provela u Hrvatskoj, bila sam učiteljica u selu Gorice kod Nove Gradiške, a onda sam  prešla u Pakrac”, priča Nena.

Prema njenim riječima život ju je odmalena naučio da se treba boriti i napredovati. “Kao mala sam ostala siroče jer su mi roditelji ubijeni u Drugom svjetskom ratu. Mene i sestru othranio je djed i ujak. Oduvjek sam željela biti samostalna pa sam vrijedno učila i postala učiteljica”, kaže Nena.

Kako se razvijao poslijeratni napredak tako je Nevenka pratila modernizaciju. Od mode do savremene tehnologije.

“Vozački ispit sam položila 24. decembra 1971. godine u Banja Luci i taj dan sam kupila auto i dovezla se do Pakraca”, rekla je Nevenka i dodala da ne zna do kad će još moći biti aktivan vozač.

Jedna od velikih ljubavi Nevenke Sudar su i  ručni radovi.

“Kao mlađa sam više štrikala i heklala, a danas slabije. Nekada sam imala preko dvadeset velikih goblena koje sam sama izvezla ali su mi izgorjeli u ovom ratu. Sada sam si napravila njih nekoliko a među njima i druga Tita koji  će uvijek biti na mom zidu da me podsjeti na mladost i stara dobra vremena” kaže Nena.

Ova super baka smatra da se ne treba prepustiti strujama života nego da treba plivati i boriti se kako bi život bio ispunjeniji, kvalitetniji i jednostavno bolji.

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button