ВИЈЕСТИГрадишкаПОЛИТИКА

Usvojen Izvještaj o izvršenju Budžeta grada za prošlu godinu

Skupština grada Gradiška usvojila je danas izvještaje o realizaciji Programa rada gradonačelnika i Gradske uprave, te Izvještaj o izvršenju Budžeta grada za 2020. godinu, prema kome su u prošloj godini ostvareni budžetski primici u iznosu od 52,7, a izdaci 55,3 miliona KM, te iskazana negativana razlika u finasiranju od oko 2,5 miliona KM.

Ukupni budžetski prihodi i primici, zaključno sa 31.12. 2020. godine, ostvareni su u iznosu od 49.043.957 KM i manji su za oko 10 odsto od planiranog budžetskog okvira u iznosu od 54.550.000 KM, dok su rashodi i izdaci manji za 6 odsto i iznose 52.326.090 KM.

Godišnjim izvještajem o izvršenju budžeta iskazana je negativna razlika u finasiranju u iznosu od 3.282.133 KM.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je stvarni deficit 2,5 miliona KM, navodeći da su budžetski prihodi manji za 5,5 milona KM, što je negativni efekat situacije vezane za pandemiju virusa korona i činjenice da je došlo do zastoja u planiranoj izgradnji stambenih objekat u gradskoj zoni i odluke dvije kompanije iz Austrije i Njemačke da odlože svoje planirane investicije u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli.

Adžić je istakao da je gradska vlast bila svjesna svih negativnih efekata pandemije, ali da je odlučeno da se ne zaustavljaju kapitalne investicije kao što je završetak izgradnje sportske dvorane, te izgradnja novog objekta vrtića, domova kulture i saobraćajne infrastrukture.

On je dodao da je u prethodne tri i po godine uloženo 8,5 miliona KM u izgradnju infrastrukture u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli, gdje sada posluje 80 privrednih subjekata koji zapošljavaju 1.000 radnika.

„Kada uporedimo broj zaposlenih u Gradišci, od 2016. do 2019. godine imali smo povećanje broja radnika za 2.500 i prvi put smo od 1990. godine prešli broj od 11.000 zaposlenih. U ovom trenutku taj broj je oko 11.300, što je sigurno i rezultat značajnih ulaganja u infrastrukturu i stvaranja uslova za privredni razvoj“, naveo je Adžić.

On je dodao da i pored ostvarenog deficita nijednog momenta nisu kasnila izdvajanja budžetskim korisnicima i plaćanja kreditnih obaveza grada.

Odbornik SDS-a Zoran Latinović konstatovao je da je u Gradišci došlo do određenih pomaka u izgradnji infrastrukture, porasta kreditnih zaduženja grada i da je ostvaren budžetski deficit viši od 3,2 miliona KM, ali i dodao da opozicija uvažava činjenicu da su se zbog pandemije virusa korona za to stvorili i objektivni razlozi.

On je istakao da će se opozicija i dalje zalagati da se Gradska uprava što manje oslanja na kredite i donacije, te da stvara uslove da grad može da funkcioniše od vlastitog rada i prihoda.

Odbornici Skupštine grada su, između ostalih tačaka dnevnog reda, razmatrali i usvojili izvještaje o realizaciji planova i programa koji definišu utrošak budžetskih sredstava, te izvještaje o poslovanju javnih gradskih ustanova i preduzeća za prošlu godinu.

Usvojena je Odluka da Gradski stadion dobije ime po Velimiru Sombolcu, bivšem fudbaleru i treneru FK „Kozara“ i jedinom zlatnom olimpijcu iz Gradiške, te usvojena Odluka o dodjeli javnih priznanja grada Gradiška koja će biti dodijeljena povodom Dana grada – 24. aprila.

M.Malešević

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button