СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Stanje na putevima

Zbog kiše se u Hercegovini i donjem Podrinju vozi po mokrim i klizavim kolovozima, a u ostalim dijelovima Republike Srpske nije bilo padavina i kolovozi su suvi i mjestimično vlažni, dok se na putevima u većem dijelu Federacije BiH saobraća po vlažnom ili mokrom kolovozu, uz mjestmično registrovane jače udare vjetra.

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske vozačima jutros skreću pažnju na povremeno jake udare vjetra, kao i na učestale odrone zemlje i kamenja na kolovoz na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, te podsjećaju da je zimska oprema zakonski obavezna.

Svi putevi na kojima se izvode radovi propisno su obilježeni privremeno postavljenom saobraćajnom signalizacijom koja reguliše saobraćaj i čije poštovanje je obavezno.

Saobraćaj je obustavljen na regionalnom putu R-I 1105 Mrakovica-Podgradci-Gradiška.

Na dijelu regionalnog puta R-459, Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom. AMS preporučuje svim učesnicima u saobraćaju da za kretanje koriste alternativne pravce.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu MI-101 Klašnice-Laktaši /stara oznaka M-16/ u Laktašima, zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznim putem kroz Laktaše.

Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja /osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova/. Sav teretni saobraćaj se preusmjerava na auto put. Iz pravca Gradiške: petlja Aleksandrovac; iz pravca Banjaluke vozila kod hotela „Ćubić“ preusmjeravaju se na auto-put; iz pravca Prnjavora petlja Drugovići, a iz pravca Srpca petlja Laktaši. /Radovi su planirani do 19. aprila/.

AMS Srpske preporučuje vozačima koji putuju ili trebaju putovati kroz Laktaše da koriste auto-put „Deveti januar“ i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu R-413 Kotor Varoš -Kneževo, u mjestu Živinice, radnim danima u vremenskom intervalu od 7.00 do 17.00 časova dolazi do povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom, naizmjenično. Zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se preko samog nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

U informativnoj službi AMS Srpske, u upotrebi je već duže vrijeme poseban broj „vozačke solidarnosti“ – 066/823-000 – na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS Srpske o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu.

Iz ovo saveza pozivaju vozače da obavijeste AMS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja „vozačke solidarnosti“, 066/823-000. Zbog velikog broja poziva na broj 1285 informacije o stanju na putevima i pomoć na putu u Republici Srpskoj može se dobiti i na mobilni telefon 066/823-000 ili putem internet stranice.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Ponovo su otvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH.

BiH je otvorila granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države. Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan pi-si-ar /PCR/ test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button