ВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВОРеп.Српска

Преминуо примаријус доктор Милутин Вучковац

У Бањалуци је у четвртак  у 87. години преминуо примаријус доктор Милутин Вучковац, сенатор Републике Српске, потврдила је за РТРС Добрила Кукољ, предсједница Градског удружења логораша Другог свјетског рата из Бањалуке, чији је Вучковац био члан.

Кукољева је навела да је доктор Вучковац био велики човјек и доброчинитељ, позната личност у граду Бањалука и шире.

Подсјетила је да је Вучковац 1942. године заробљен и са породицом одведен у логор Стара Градишка, одакле је пребачен у логор Млака-Јабланац и на крају у Јасеновац.

Из Јасеновца је, растављен од мајке и са осталом дјецом, одведен у логор Сисак, затим пребачен у Загреб а потом у Јастребарско.

Као седмогодишње дијете проживио је тортуре и голготе у логорима у Независној Држави Хрватској.

Кукољева каже да је Вучковац као члан Удружења логораша био омиљен међу осталим члановима. Био је члан Управног одбора а потом и предсједник Надзорног одбора Удружења логораша.

– У Удружењу смо га жељно сви очекивали јер смо увијек чули паметне и стручне ријечи. Срећни смо што смо те имали, што си био међу нама и са нама. За све велико хвала. Поштовани и вољени никада не умиру, остаће незаборављени – овим ријечима се предсједница Удружења опростила од доктора Вучковца.

Вучковац је у септембру прошле године у Градишци отворио спомен чесму посвећену Диани Будисављевић. Рођен је у Горњим Подграцима.

Доктор Вучковац биће сахрањен данас у 13.00 часова на бањалучком гробљу „Свети Пантелија“.

РТРС

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button