ВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВО

Pogoršana epidemiološka situacija na području Gradiške

Gradonačelnik grada Gradiška Zoran Adžić istakao je da je u poslednjih petnaest dana došlo do pogoršanja epidemiološke situacije,  ne samo na području Gradiške već i cijele Republike Srpske i regiona,  i dodao da je na današnjoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije konstatovano da je ovo najteži period od početka pandemije. On je istakao da je došlo do povećanja broja pozitivnih na virus korona i da je prisutan trend povećanja broja oboljelih sa teškom kliničkom slikom.

„Donijeli  smo zaključak o produženju svih dosadašnjih mjera do 25.marta ove godine i zaključak o formiranju kontrolnih timova  koje će sačinjavati pripadnici  Ministarstva unutrašnjih poslova, komunalne policije i inspekcije“, istakao je Adžić i dodao da će timovi vršiti pojačane kontrole.

Adžić je još jednom ukazao na ozbiljnost situacije i apelovao na građane, da se u cilju zaštite zdravlja, pridržavaju svih preporučenih mjera.On je najavio da će se prema svima koji ne budu poštovali propisane mjere djelovati represivno kako ne bi došlo do potpunog zaključavanja grada.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška, Slađana Tepavac potvrdila je da je epidemiološka situacija na području Gradiške u proteklih nekoliko dana pogoršana i da ima tendenciju daljeg pogoršanja.

Na području Gradiške trenutno je na virus korona pozitivno 117 lica dok su pod nadzorom 173 lica.Tepavac je istakla da je najveći broj pozitivnih u dobi od 30 do 49 godina, a da je od početka pandemije do danas od posljedica virusa korona preminulo 113 lica iz Gradiške.

 „Mi imamo dobre mjere, potrebno je samo obezbijediti striknu kontrolu provođenja postojećih mjera da ne bismo došli u situaciju kolektivnog zatvaranja“, naglasila je Tepavac  i pozvala sve na ličnu odgovornost i poštovanje mjera.

Govoreći o vakcinaciji protiv virusa korona Tepavac je rekla da će naredne sedmice početi vakcinacija lica starijih od 65 godina za koju se, do sada prijavilo oko 2000 lica. Formiran je i vakcinalni punkt u Kulturnom centru, a o terminima vakcinacije građani će na vrijeme biti obavješteni. Ona je istakla da će danas biti završena vakcinacija korisnika i zaposlenih u domovima za stara lica gdje je do za sada vakcinisano 114 zainteresovanih lica.

Direktor Bolnice Gradiška Rajko Dodik istakao je da se u ovoj ustanovi trenutno od posljedica virusa korona liječi 58 lica sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.On je naglasio da je od tog broja deset lica priključeno na respiratore.

„Zbog pogoršanja epidemiološke situacije naši kapaciteti su popunjeni zbog čega razmišljamo da se vratimo u kovid režim“, istakao je Dodik i dodao da je ostalo još 7 slobodnih kreveta za kovid pacijente.

S.Vidović

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button