ВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВО

Perić Romić: Žene se trebaju više zalagati za svoja prava

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan žena, kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Prof. dr socioloških nauka i dekan Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Ranka Perić Romić  kaže da se o pravima žena govori od 1909. godine kada se prvi put obilježio Dan žena u  Sjedinjenim Američkim Državama i da se  mnogo toga promjenilo do 1975. godine kada je Generalna skupština UN rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira. Prema njenim riječima u 21. vijeku prava žena i muškaraca i dalje nisu izjednačena.

Romićeva smatra da bi za žene bilo značajnije da se same više zalažu za svoja prava jer se u nekim segmentima društva prikazuje da žene nisu zainteresovane za ostvarenja svojih prava.

„Žene bi same trebale raditi na promociji svojih prava i mogućnosti i da se na taj način aktivnije uključe u samo društvo, a time bi uspješnost zakonske regulative bila zagarantovana“, rekla je Perić Romić.

Ona je istakla da je položaj žena danas daleko bolji u odnosu na neki raniji period ali da brojni segmenti trebaju biti popravljeni.

Romićeva je svim damama čestitala Osmi mart uz poruku da vjeruje u šarmantnost i snagu žena kao i u to da će u budućnosti  položaj žena biti mnogo bolji nego što je danas.

G.Vlainić

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button