ВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВОРеп.Српска

Objavljen prijedlog zakona o sticanju samostalnog umjetnika i stručnjaka

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske objavilo je na svojoj internet stranici Prijedlog zakona o sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi da bi zainteresovani mogli da izvrše uvid u predložena zakonska rješenja prije njegovog slanja u dalju proceduru.

Cilj utvrđivanja statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi je podsticanje umjetničkog i kulturnog stvaralaštva umjetnika i stručnjaka u kulturi Republike Srpske, te utvrđivanje administrativnih i finansijskih mjera za jačanje njihovog umjetničkog i stručnog stvaralaštva, pojasnili su iz Ministarstva.

Prijedlog zakona pripremilo je resorno ministarstvo, a njime su propisani uslovi i način sticanja statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi, njihova prava i obaveze, vođenje evidencije, obezbjeđivanje sredstava te druga pitanja koja su značajna za ovu kategoriju.

Lica koja na osnovu opštih i posebnih uslova steknu status samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi stiču prava obaveznih doprinosa za penzijsko i invalidnsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, osiguranje od nezaposlenosti i dječije zaštite.

Samostalni umjetnik je umjetnik koji samostalno, u vidu jedinog zanimanja, stvara autorska djela iz oblasti umjetnosti ili izvodi i interpretira umjetnička ili autorska djela iz oblasti umjetnosti i kulture, posasnili su iz Ministarstva prosvjete i kulture.

Samostalni stručnjak u kulturi je, kako se dalje navodi, stručnjak koji samostalno, takođe u vidu jedinog zanimanja, stvara autorska djela i obavlja istraživačke, umjetničko-saradničke, teorijsko-kritičke, edukativne i specijalističke, producentske i organizatorske poslove iz oblasti umjetnosti i kulture, a sve u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast kulture.

Postupak dodjele statusa samostalnog umjetnika, odnosno samostalnog stručnjaka u kulturi sprovodi se putem javnog poziva kojeg raspisuje Ministarstvo prosvjete i kulture.

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković pozvala je sve zainteresovane da dostave svoje komentare i prijedloge za izmjenu i dopunu teksta Prijedloga zakona da bi se pripremilo što kvalitetnije zakonsko rješenje.

Ona je napomenula da Narodna skupština zbog trenutne epidemiološke situacije nije uputila Nacrt zakona u javnu raspravu već je Ministarstvo odlučilo da stručnu raspravu provede tako da tekst Nacrta dostavi svim udruženjima u kulturi koja imaju utvrđen status, kao subjektima koji u članstvu imaju najveći broj umjetnika i stručnjaka u kulturi, Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i drugim pravnim i fizičkim licima iz oblasti kulture.

Đakovićeva je dodala da su tokom stručne rasprave date neke veoma korisne i konstruktivne primjedbe, koje su usvojene i ugrađene u tekst.

Prema njenim riječima, cilj je da se doprinese izradi što kvalitetnijeg Prijedloga zakona koji će kao takav biti upućen u Narodnu skupštinu Republike Srpske na usvajanje.

D. Janković

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button