АКТУЕЛНОВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВОЕМИСИЈЕ

Manifestacije povodom Dana grada biće upriličene 23. i 24. aprila

Povodom obilježavanja Dana grada – 24. aprila, u Gradišci će u subotu u gradskom spomen parku biti položeni vijenci na spomenike pogiulim borcima i žrtvama Drugog svjetskog i Odbrambeno-otadžniskog rada, predviđeno je i bratimljenje Gradiške sa opštinom Zubin Potok, te svečanost na kojoj će biti dodjeljene povelje i zahvalnice zaslužnim pojedicima, ustanovama i preduzećima, najavio je u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške, menadžer grada Bojan Vujinović.

„24. april je jedan od najazanačajniji datuma za Gradišku kada se obilježava i Dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu i pokušaćemo da i ove godine u skladu sa epidemiološkim mjerama obilježimo ovaj dan na dostojanstven način“, rekao je Vujinović.

On je naveo da program obilježavanja Dana grada počinje u petak, 23. aprila, kada će Turistička organizacija i Kuća Lijevča i Potkozarja, na Trgu Čubrilovića od 10 časova do 15 časova i 30 minuta, organizovati Sajam proizvođača i udruženja žena.

„Istog dana, 23. aprila, Kulturno-umjetničko društvo „Kolovit“  će organizovati zanimljivu manifestaciju gdje će članovi ovog društva koji rade u javnim ustanovama radni dan provesti u narodnim nošnjama, a nakon toga će u 15 časova u nošnjama prošetati do Trga Čubrilovića. Sve to biće fotografisano i uvršteno u spot kojim će „Kolovit“, putem društvenih mreža, uputiti građanima Gradiške čestitku povodom Dana grada“, naveo je Vujinović.

Vujinović je rekao da je u subotu, 24. aprila, u Gradišci predviđeno i obilježavanje 26 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije.

On je pojasnio da je ovo obilježavanje, koje se tradicionalno organizuje 1. maja, pomjereno na 24. april iz razloga što crkveni zvaničnici nisu u mogućnosti da služe parastos dan uoči Vaskrsa, koji se ove godine slavi 2. maja.

Vujinović je dodao da će u okviru obilježavanja, u subotu biti i otkriven novoizgrađeni spomenik stradalim Srbima iz zapadne Slavonije.

Predviđeno je da spomenik otkriju srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i predsjednik Udruženja progranih Srba iz zapadne Slavonije Krsta Žarković.

M.Malešević

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button