ВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВО

Градска управа Градишка обезбједиће додатна средства за бањско лијечење пензионера

Градска управа Градишка издвојиће додатних 20 000 КМ за одлазак чланова Градског удружења пензионера на бањско лијечење, рекао је градоначелник Градишке Зоран Аџић на редовној Скупштини удружења пензионера у Градишци.

Аџић је навео да Градска управа годишње издваја око 130 000 КМ помоћи Градском удружењу пензионера, да учествује у финансирању примарне заштите пензионера до 65 година старости, те да издвајају средства за бањско лијечење и друге активности.

„Уважавамо Удружење пензионерa и њихов рад. Свјесни тешке економске ситуације стојимо им на располагању и посредством наших јавних установа као што је Центар за социјални рад и Црвени крст. Поред планираних средстава које додјељује Град Градишка данас смо се договорили да ћемо врло брзо уплатити 20 000 КМ за одлазак чланова Удружења пензионера на бањско лијечење“, навео је Аџић.

Предсједник Градског удружења пензионера Милош Јагодић рекао је да су пензије мале, а трошкови живота пензионера велики.

Јагодић је нагласио да просјечна пензија у Градишци износи 497 КМ,  да 6 200 пензионера има мању пензију од 500 КМ, те да се поставља питање како пензионери преживљавају. Према његовим ријечима помоћ Градске управе им је веома важна.

„Градска управа Градишка је једна од најбољих у Републици Српској која помаже пензионере дужи низ година. У 2023. години поред редовних 120 000 КМ добили смо помоћ за пакете, шаховски турнир и друго“, рекао је Јагодић.

Јагодић је навео да су у 2023. години упркос тешкој ситуацији успјели да реализују више активности.

„У прошлој години 1 980 пензионера је добило новчану помоћ, подијељено је око 400 прехрамбено-хигијенских пакета, послали смо 88 пензионера у бању о нашем трошку и 43 пензионера о трошку Републике Српске“, рекао је Јагодић и додао да ће у наредном периоду пажњу посветити раду мјесних удружења.

Предсједник Скупштине Удружења пензионера Републике Српске Слободан Брдар рекао је да је проблематика пензионера којих у Српској има око 280 000 идентична.

„Увијек истичемо материјални и социјални положај најстарије популације. Можете замислити како данас, када је најнижа пензија око 300 КМ, пензионер може да преживи ако нема дјеце да помогну родитељима. Обраћамо се локалним заједницама, начелницима и градоначелницима да у границама својих могућности помогну најстарију популацију и наилазимо на разумијевање“, рекао је Брдар и додао да се та помоћ огледа кроз обезбјеђење огрјева, бањске рехабилитације и једнократне новчане помоћи.

Предсједник Скупштине Градског удружења пензионера Небојша Гиговић рекао је да ће приоритет рада Градског удружења и у наредном периоду бити брига о најугроженијој популацији, додјела пакета помоћи и одлазак пензионера на бањско лијечење.

У Градишци има око 9 700 пензионера, од чега су 8 700 чланови Градског удружења пензионера.

На редовној Скупштини разматране су активности у прошлој години, финансијски планови и приоритети рада Градског удружења пензионера у 2024. години.

Сања Суботић Цумбо

YouTube player

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button