БИЛАНС СТАЊАВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВОЕМИСИЈЕ

Aktivnosti Zavičajnog muzeja za Dana grada zavisiće od epidemioloških mjera

Zavičajni muzej Gradiška definisao je plan aktivnosti za ovu godinu, ali će njegova realizacija zavisiti od propisanih epidemiloških mjera, rekao je vršilac dužnosti direktora ove ustanove Bojan Vujčić, gostujući u emisiji „Bilans stanja“ Radio Gradiške.

Vujičić je naveo da je u okviru obilježavanja Dana grada Gradiška – 24. aprila, u Zavičajnom muzeju planirana izložba slika mlade akademske slikarke Bose Ostić iz Banjaluke, a da bi u toku ove godine trebao da organizuje svoju autorsku izložbu o gradiškom novinaru Gojku Šerbuli.

On je istako da je Šerbulin legat veoma bogat fotografijama, zbog čega bi i izložba bila sadržajna i zanimljiva, ali da vrijeme kada će ona biti organizovana zavisi od epidemiloške situacije, s obzirom da je cilj da izložbu pogleda što više ljudi.

„Uz veliku podršku Gojkove supruge Stojanke spašen je jedan segment gradiške prošlosti. Iako to nije tako daleka prošlost i da je riječ o vremenu od 70-godina pošlog vijeka, vidjeće se koliku je transformaciju Gradiška doživjela od tada“, rekao je Vujčić.

On je naveo da gradski menadžer i bivši direktor Zavičajnog muzeja Bojan Vujinović vodi aktivnosti vezane za izgradnju manastirišta „Karanovac“ u Gornjim Kijevcima, gdje je arheološka istraživanja započeo arheolog i bivši direktor gradiškog muzeja Milan Đurđević Pogača.

Vujčić je dodao da je počeo da piše knjigu o Đurđeviću, u kojoj ću iznijeti detalje iz njegovog privatnog života, ali i o njegovom arheološkom radu.

„Namjera je i da arheološki lokalitet kod manastirišta „Karanovac“ nosi njegovo ime, kako bi mu se na taj način odužili za rad na tom lokalitetu koji je on započeo 2004. godine“, dodao je Vujčić.

Prem njegovim riječima, Zavičajni muzej nastaviće aktivnosti prikupljanja fotografija i dokumenata iz privatnih arhiva gradiških porodica, koje govore o istoriji našeg kraja, naglasivši da su te privatne zbirke bile veoma značajne u prethodnim projektima i izložbama.

Vujčić je rekao da Zavičajni muzej Gradiška sada ima problem neadekvatnog izložbenog prostora, te da je planirano da u budućnosti u rekonstrusanoj zgradi Gradske vijećnice budu organizovane stalne arheološke, istorijske i etnološke postavke.

M.Malešević

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button