ВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВО

Veljko Čubrilović na današnji dan pogubljen zbog borbe za slobodu

Nacionalni radnik, srpski učitelj i mladobosanac Veljko Čubrilović na današnji dan, 3. febuara 1915. godine, obješen je u Sarajevu čime je izvršena smrtnu kazna na koju je osuđen zbog učešća u organizaciji atentata na  austrougarskog prestolonasljednika nadvojvodu Franca Ferdinanda.

U protekloj godini Gradiška je vratila sjećanje na velikana srpske istorije.

U produkciji Zavičajnog muzeja Gradiška, a uz pokroviteljstvo Gradske uprave grada Gradiška, Milan Pilipović snimio je film „Učitelj u lancima“  u kojem brojni istoričari ali i članovi porodice Čubrilović iznose činjenice o životu Veljka Čubrilovića.

Kustos istoričar Zavičajnog muzeja Bojan Vujčić u filmu je izneo sjećanje dželata Zajferta na pogubljenje Veljka Čubrilovića koji se u Kolašinu susreo sa Miodargom Kostićem, sinom gradiškog učitelja Miloša Kostića. Spominjući vješanje osuđenih u sarajevskom procesu Zajfert je rekao: „Naročito mi je u sjećanju ostao pokojni učitelj Čubrilovići čiji će mi lik vazda lebdjeti pred očima. Vjerujete gospodo da to nije bio čovjek, to je bio svetac. Sam je prišao vješalima, sam skinuo kragnu i sam namakao omču na vrat rekavši da mi prašta svoju smrt. Od tog vremena ne mogu da podnesem vješanja političkih osuđenika“.

U Gradišci je prošle godine, u okviru obilježavanja slave grada – Male Gospojine, otvoren novoizgrađeni Trg Čubrilovića, koji krasi bronzana statua Veljka Čubrilovića.

Unuka Veljka Čubrilovića, Vera Vujčić tom prilikom je rekla da je srećna što je Gradiška obnovila uspomenu na Čubriloviće, koji su svoj život ugradil u napredak grada.

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button