БИЛАНС СТАЊАВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВОЕМИСИЈЕРеп.Српска

Uskoro vakcinacija protiv virusa korona

Republika Srpska se sprema za masovnu vakcinaciju protiv virusa korona. Prve doze vakcine Sputnjik V trebale bi stići 27. i 28. februara, nakon toga će biti utvrđeni tačni termini vakcinacije.

Organizovana je i obuka zdravstvenih radnika domova zdravlja u Republici Srpskoj koji će učestvovati u procesu vakcinacije.Obuci je juče prisustvovala i načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška, Slađana Tepavac koja je ispred grada Gradiška imenovana za kontakt osobu za komunikaciju sa Institutom za javno zdravstvo Srpske i za organizaciju i sprovođenje vakcinacije na području grada.

Gostujući u emisiji”Bilans stanja” Radio Gradiške, doktorica Slađana Tepavac je potvrdila  informacije Instituta za javno zdravstvo Srpske da bi prve doze vakcina protiv virusa korona u Srpsku trebale stići krajem mjeseca i pojasnila da su u toku poslednje pripreme oko složenog procesa vakcinacije.

“To je jedan ogroman proces u kojem treba da učestvuje veliki broj ljudi, a obuka u Banja Luci se odnosila na samu organizaciju, način čuvanja, transporta i distribucije vakcine kao i praćenja neželjenih reakcija same vakcinacije, evidenciju kao i evaluaciju uspješnosti”, istakla je Tepavac.

Tepavac je istakla da je vakcinacija besplatna, da nije obavezna te da će prioritet imati zdravstveni radnici, osobe u domovima za stare i osobe sa hroničnim oboljenjima, a nakon njih i druge grupe, kao što su prosvjetni radnici, pripadnica MUP-a Srpske, novinari i drugi.

Ona je ukazala na značaj same vakcinacije pojašnjavajući da se vakcine smatraju jednim od najvećih dostignuća savremene medicine i da prema procjeni SZO vakcina smanjuje broj sigurnih smrtnih slučajeva od  zaraznih bolesti za dva do tri miliona godišnje.

Tepavac je podsjetila da je u Republici Srpskoj protiv virusa korona vakcinisano 935 zdravstvenih radnika, 16 iz gradiške bolnice dok je više od 1400 vakcinu primilo u Srbiji. Među njima je i 35 radnika Doma zdravlja Gradiška.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Gradišci, Tepavac je istakla da je u februaru zabilježen veći broj pozitivnih u odnosu na januar dok je broj osoba koje se nalaze na bolničkom liječenju i broj pregleda u respiratornoj ambulanti  uglavnom konstantan.

Prema poslednjem izvještaju u Gradišci je registrovano 20 novih slučajeva virusa korona. Trenutno je pozitivno  98 osoba, a na bolničkom liječenju u Gradišci nalaze se 43 osobe.

Tepavac je istakla da je period za nama bio izuzetno težak i da su zdravstveni radnici podnijeli ogroman teret, zajedno sa svim institucijama koje su ih podržavale ali ni da građanima nije bilo lako.“Imamo veliku podršku i pomoć od gradonačelnika Gradiške i gradske uprave, dobru saradnju sa inspekcijskima, komunalnim preduzećima ali i sa građanima”, naglasila je Tepavac.

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button