БИЛАНС СТАЊАВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВОЕМИСИЈЕ

U toku javni pozivi za dodjelu podsticaja za zapošljavanje

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske objavio je sredinom februara javne pozive za četiri programa za zapošljavanje lica koja se nalaze na evidenciji biroa za zapošljavanje, za šta je obezbjeđeno ukupno 12 miliona KM.

Rukovodilac Biroa za zapošljavanje Gradiška Obrenka Balta  rekla je, gostujući u emisiji „Bilans stanja“ Radio Gradiške, da su do 17. marta otvoreni javni pozivi za prijave u okviru programa za samozapošljavanje djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida i zapošljavanje i samozapošljavanje Roma, a da su do kraja godine aktivni javni pozivi po programima za zapošljavanje i samozapošljavanje ciljnih kategorija i isplatu podsticaja za doprinose i poreze za novozaposlene radnike u privredi.

Ona je istakla da je za samozapošljavanje djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida predviđena subvencija u iznosu od 10.000 KM, za samozapoljavanje Roma 5.000, dok je za zapošljavanje Roma kod poslodavaca previđen iznos podsticaja od 6.000 KM za ugovor o radu na 12 mjeseci i 12.000 KM za zapošljavanje na minimalni period od 24 mjeseca.

Balta je navela da se Programa za zapošljavanje i samozapošljavanje ciljnih kategorija u privredi odnosi na lica starija od 40 godina, žene žrtve porodičnog nasilja i ratne torture, štićenike domova koji su završili školovanje, nezaposlena lica u ruralnim sredinama i lica koja su na evidenciji nezaposlenih duže od šest mjeseci.

Ona je pojasnila da su za zapošljavanje navedenih lica kod poslodavca predviđeni podsticaju od po 4.000 KM, koji se uvećavaju za 10 odsto ako se radi o lici starijem od 55 godina, a da se za samozapoljavanje ovih kategorija dodjeljuje podsticaj od 5.000 KM.

Balta je dodala da je jedan od najznačajnijih programa onaj koji se odnosi na podršku zapošljavanju u privredi putem isplate podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa za novozaposlene radnike.

„To znači da poslodavci mogu konkurisati za podsticaje u visini uplaćenih poreza i doprinosa za radnike koje su zaposlili u prošloj godini, odnosno za onoliki broj novozaposlenih koliko su imali više radnika na kraju 2020. u odnosi na 31. decembar 2019. godine“, pojasnila je Balta.

Prem njenim riječima, u prošloj godini zaposleno je 1.243 lica sa evidencije nezaposlenih Biroa Gradiška, a u 2019. godini 2.089.

Balta je istakla da je evidentno da je pandemija virusa korona značajno uticala na smanjen broj novozaposlenih, ali da na području Gradiške nije bilo značajnijeg otpuštanja radnika.

Ona je dodala da je na kraju prošle godine na evidenciji Biroa Gradiška bilo 2.323 lica koja aktivno traže posao.

M.Malešević

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button