АКТУЕЛНОВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВОЕМИСИЈЕ

U kovid odjeljenjima 100 pacijenata

U kovid odjeljenjima gradiške Bolnice trenutno je hospitalizovano 100 pacijenata, od kojih je 11 vitalno ugroženo i priključeno na respiratore, a i većina ostalih je sa teškom kliničkom slikom i potreban im je tretman kiseonikom u toku liječenja, izjavio je direktor Bolnice Rajko Dodik gostujući u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške.
Dodik je istakao da se na bolničko liječenje primaju pacijenti sa sve težom kliničkom slikom i broj hospitalizovanih je prešao maksimalni kapacitet kovid odjeljenja od 90 pacijenata.

„Dodatnim naporima uspijevamo da situaciju držimo pod kontrolom“, naglasio je Dodik.

On je podsjetio da Bolnica u Gradišci prima pacijente i drugih lokalnih zajednica – Srpca, Kozarske Dubice, Prnjavora, Kostajnice, Novog Grada, Lakataša, te da je u odnosu na prostorne i kadrovske kapacitete trenutno najopterećenija u Republici Srpskoj.

Dodik je naveo da su prije desetak dana, uz pomoć Vlade Republike Srpske, nabavljena još dva respiratora, tri su dobijena na korištenje od trebinjske Bolnice i sada ih je 17 na raspolaganju.

On je naglasio da je u trenutnim okolnostima najteže organizovati posao i obezbijediti stručan ljekarski kadar, koji su slali na dodatne edukacije u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

Dodik je rekao da trenutno dvije trećine kapaciteta Bolnice zauzimaju kovid odjeljenja, zbog čeka je već ranije ugašeno Odjeljenje psihijatrije, a pacijenti sa većine drugih odjeljenja smješteni su na Hirurško odjeljenje, osim Pedijatrije i Ginekologije, koje normalno rade.

„Zbog toga je obustavljen i elektivni operativni program i rade se samo hitne operacije i operativni program za onkološke pacijente“, dodao je Dodik.

On je naglasio da nije prekinut rad bolničkih ambulanti, ali da je veliki pritisak na internu službu jer je veliki broj pacijenata, a nedostatak ljekara.

Dodik je rekao da već od ranije postoji problem da jedini CT aparat u Bolnici ne radi, ali da bi i to u narednih desetak dana trebalo da bude riješeno jer su iz Kopenzacionog fonda odobrena sredstava za njegovu popravku, koja je skupa i za koju moraju da se sprovode duže procedure javnih nabavki.

„Imali smo i problem jer se pokvario stacionarni rendgen aparat, ali očekujemo da će i on brzo biti u funkciji. Ostaje problem jer u Bolnici imamo samo jednog radiologa“, ukazao je Dodik.

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button