ВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВО

U Dječijem dispanzeru pregledano 356 budućih prvačića

U protekla dva mjeseca u Dječijem dispanzeru Doma zdravlja Gradiška pregledano je 356 budućih prvačića.

Načelnik Konsultativno-specijalističke službe Doma zdravlja Anka Grabović Stojnić izjavila je za Radio Gradišku da je broj pregledane djece, odnosno one koja će krenuti u prvi razred, unazad nekoliko godina približno isti i da se nakon redovnih sistematskih pregleda pretežno javi još 10 do 20 budućih prvačića, koji zbog nekih razloga nisu došli na pregled u predviđenom terminu.

Ona je istakla da je, kao i ranijih godina, pregledano najviše djece koja će prvi razred pohađati u gradskim osnovnim školama „Danilo Borković“ i „Vasa Čubrilović“, te Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Novoj Topoli.

Stojnićeva, koja je pedijatar, navela je da je 90 odsto pregledane djece i vakcinisano, a da su za onu djecu koja nisu mogla da prime četvorovalentnu vakcinu određeni novi termini – u aprilu i avgustu.

Govoreći o zdravstevnom stanju budućih prvačića, Stojnićeva je naglasila da je ono veoma dobro, što govori o dobroj prosvećenosti roditelja kada je riječ o brizi o zdravlju djece.

„Najviše pažnje tokom pregleda obraćamo na gojaznost djece, koja je veliki problem u cijelom svijetu, ali je i tu stanje veoma dobro, s obzirom na to da nemamo ekstremno gojazne djece i da samo oko pet odsto njih ima višak kilograma“, navela je Stojnićeva.

Stojnićeva je rekla da se tokom sistemtskih pregleda svake godine utvrdi da određen broj djece ima loše držanje i ravna stopala, što nije veliki problem u tom uzrastu i što je nasljednog karaktera, a može da se poboljša tokom rasta djeteta i nošenjem kvalitetne obuće.

„Utvrdi se i poneka govorna mana kod pregledane djece, a takođe je manje od dva odsto djece kod kojih je utvrđen lošiji vid, na šta se tokom sistematskog pregleda obraća posebna pažnja“, napomenula je Stojnićeva.

M. Malešević

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button