БИЛАНС СТАЊАВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВОЕМИСИЈЕ

Šumsko gazdinstvo Gradiška poslovalo sa dobiti od 450.000 KM

Šumsko gazdinstvo Gradiška u prošloj godini je gotovo u cjelosti ostvarilo planirani fizički obim proizvodnje od 148.000 kubnih metara drvnih sortimenata,  finansijski obim proizvodnje realizovan je u planiranom iznosu od 12.770.000 KM, a ostvarena je i dobit od 450.000 KM, izjavio je vršilac dužnosti direktora ovog gazdinstva Slavko Španjić, gostujući u emisiji „Bilans stanja“ Radio Gradiške.

Španjić je naglasio da je rezultatima za prošlu godinu nastavljen kontinuitet uspješnog poslovanja Šumskog gazdinstva Gradiška u posljednjih deset godina, izrazivši uvjerenje da će takav trend biti nastavljen i u narednom periodu.

On je naglasio da je 2020. godina za ovo šumsko gazdinstvo bila uspješna ali da je bilo i problema u poslovanju, posebno onih koji su posljedica pandemije virusa korona.

„U prošloj godini bilo je dosta radnika na bolovanju, a pandemija je uticala na kupce šumskih sortimenata koji su otkazivali ranije potpisane ugovore tako da se moralo brzo reagovati i pronalaziti nove kupce. Bila je manja potražnja za trupcima bukve i ogrevnim drvetom koje naši kupci izvoze u paletama u Italiju, Austriju i druge zemlje, ali su svi ti problemi uspješno prevaziđeni“, istakao je Španjić.

On je dodao da je Šumsko gazdinstvo Gradiška ispoštovalo i sve ugovore o isporuci ogrevnog drveta penzionerima i članovima drugih udruženja, te da će te kategorije stanovništva i ove godine imati mogućnost nabavke ogreva po povoljnijoj cijeni od tržišne.

Španjić je naveo da ovo gazinstvo upravlja šumskim područjem Gradiške, Srpca i Prnjavora, sa godišnjim etatom od oko 150.000 kubnih metara proizvedenih drvnih sortimenata, čiju strukturu sa 35 odsto čine drvni trupci a 65 odsto ogrevno drvo.

On je podsjetio da Šumsko gazdinstvo, pored redovnih aktivnosti, radi na na dva projekta na području Gradiške, od kojih je jedan započet prije pet godina i odnosi se na ogledne zasade četiri sorte topole u području uz rijeku Savu.

Španjić kaže da su ti ogledi do sada dali odlične rezultate, što govori i zainteresovanost vlasnika privatnih parcela i drugih šumskih gazdinstava za sadnju topola, koje u slivnom području Save relativno brzo mogu da narastu do faze sječe i tako donesu prihod vlasnicima.

Drugi projekat, dodao je Španjić, je u fazi pripreme a riječ je o planu Šumskog gazdinstva da u blizini grada uredi jedno šumsko područje koje će građani moći da koriste za izlete i rekreaciju u prirodi.

 

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button