ВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВОРеп.Српска

РУЦЗ: Кажњиво палити ватру на отвореном простору и изазивати пожаре

Републичка управа цивилне заштите саопштила је да су у протекла два дана на територији Републике Српске избили бројни пожари на отвореном простору, које је изазвао човјек, подсјетивши да су такве активности законски кажњиве.

Приликом неодговорног паљења стрњишта и суве траве људи изазивају неконтролисано ширење ватрене стихије на друге приватне и јавне посједе, што напреже локалне, територијалне ватрогасне капацитете, саопштено је из Републичке управе цивилне заштите.

У саопштењу се наводи да је пламен на отвореном простору начинио и чини значајну штету на имовини, шуми, еко-систему, као и да се ватрогасци даноноћно боре и, за сада, излазе на крај са пожарима, али да се њихов број константно увећава.

Из Републичке управе цивилне заштите подсјећају да ће се новчаном казном од 100 КМ до 1.000 КМ казнити физичко лице ако пали коров и други пољопривредни отпад без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и не предузме све неопходне радње с циљем спречавања ширења ватре, употребљава неисправне или неисправно постављене инсталације, димоводе или ложишта, те крши закон о заштити од пожара.

Републичка управа цивилне заштите је у приправности и у сарадњи са колегама на локалном нивоу прати стање на терену у складу са својим надлежностима, наводи се у саопштењу.

РТРС

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button