ВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВОЕМИСИЈЕРУБРИКА „РЕЛИГИЈА И ЧОВЈЕК“

Rimokatolici u nedjelju proslavljaju Uskrs

Hrišćanski vjernici koji vrijeme računaju po gregorijanskom kalendaru Uskrs proslavljaju u nedjelju 4. aprila.

Župnik Tomislav Topić, upravnik župe u Gradišci i Dolini kaže da je Uskrs  najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Isusovo uskrsnuće, njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom.

“Uskrs je pobjeda života nad smrću,  dobrim nad zlim, pobjeda ljubavi nad mržnjom. Jednom riječju Uskrs je ljepši život za vjernika, vjernik zna zašto živi, trpi i pati se, jer će i on uskrsnuti. Uskrs je nada za vjernika“, rekao je Tomislav Topić.

O običajima koji prethode Uskrsu Topić je rekao da se uskršnja jaja  šaraju na Veliku subotu. Hristos je razapet na Veliki Petak, i to je najtužniji dan u godini, dan kada sve radnje koje jesu ili koje asociraju na radost, potrebno odgoditi, pa tako i šaranje jaja. Običaj je i da se za uskršnju trpezu pripremaju  pereci, koji simbolizuju Hristov vijenac, kuvana jaja, šunka i mladi luk.

Topić je naveo da će rimokatolički vijernici blagoslov hrane moći obaviti u crkvi Svetog Roka u Gradišci u subotu u 11 časova, a u Dolini u 12 časova.

Vazmena, Uskršnja večernja misa biće služena u crkvi Svetog Roka u subotu u 18 časova kada će vjernici moći i blagosloviti hranu.

Na najveći hrišćanski praznik, Uskrs, svete mise služiće se prema običaju u nedjelju u 9 časova u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Dolin ii u 10 časova i 30 minuta u crkvi Svetog Roka u Gradišci.

  1. Vlainić

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button