ВИЈЕСТИ

Презентација производње краставаца корнишона

Свјетлу тачку у повртарству већ осам година чини производња краставца корнишона посредством Њемачке компаније „Karl Kuehne”. Кооперанти из Градишке који сарађују са овом компанијом осим подстицаја Владе Републике Српске могу рачунати и на подстицаје из градског буџета.

За заинтересоване пољопривреднике, у Градишци је уприличена презентација на тему „Производња краставаца корнишона на овом подручју “. Разговарало се о предностима ове производње као и о новим откупним цијенама које за 2023. годину за прву класу износе 1,80 КМ, другу класу 0,80 КМ и трећу 0,20 КМ.

Шеф стручног тима агронома компаније „Karl Kuehne” Милош Ђурашиновић, каже да нуде суфинансирање репроматеријала, те да је ово породични посао и да сваки килограм краставца откупе за сопствену прераду.

Прошле године краставце корнишоне у Градишци  је узгајало 26 пољопривредних произвођача, а очекивања су да ће тај број бити и већи наредне године. Мустафа Турановић из Брезик Ламинаца путем овог пројекта се већ пет година бави производњом краставаца корнишона. Каже да је задовољан и да ће и даље бити дио ове приче.

Град Градишка кроз суфинансирање подржава овај пројекат, те од 2015. године ради на овим активностима.

Из Одјељење за пољопривреду и рурални развој Градишка

кажу да би укупна производња требала бити базирана на оваквим односима да имамо загарантован откуп, те Град Градишка финансира овај кооперантски однос кроз суфинансирање преданих количина краставаца корнишона и на годишњем нивоу тај износ је око 35 000 КМ.

Њемачка фирма „Karl Kuehne”, са сједиштем у Козарској Дубици, сарађује са 15 општина и гардова. Након што заврше са презентацијама, представници ове компаније кажу да ће почети испорука репроматеријала и припрема за сезону односно садњу која почиње у мају.

Н.М.

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button