ВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВОРеп.Српска

Premijera „Aprilskog leta“ 7. aprila na RTRS-u

Završno snimanje igranih dionica za dokumentarno-igrani film  „Aprilski let“autora Milana Pilipovića, koji svjedoči o herojskom činu pilota Kraljevskog vazduhoplovstva koji su nakon bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine iz Lijevča polja bombardovali Treći rajh, kao osvetu za Beograd, organizivano je danas u Banjaluci.

Pilipović je rekao da film pokazuje da se istorija ponavlja.

„Ovo je bilo u Aprilskom ratu, sredinom prošlog vijeka, veoma slično događajima iz Prvog svjetskog rata, te posljednjeg rata. Koristeći mnoge istorijske dokumente, poznavaoce ove oblasti, vazduhoplovce, pilote i druge iz Srbije i Srpske, film pokušava da nam približi događaje, posebno 6. i 7. aprila 1941. godine iz Nove Topole“, naveo je Pilipović novinarima u Banjaluci.

On je uvjeren da će filmom „Aprilski let“ ljudima u Republici Srpskoj, ali i šire, koji su o tome veoma malo znali, objasniti suštinu – šta se desilo tih sudbonosnih dana nakon bombardovanja Beograda i kako su iz Lijevča poletjeli veliki heroji svjesni da protiv moćne NJemačke ne mogu mnogo da učine.

„To je priča o pilotima, junacima iz Lijevča ispričana igranom formom, ali i svjedočenjem istoričara i vojnih stručnjaka“, naveo je Pilipović.

Producent filma Bojan Vujinović rekao je da će snimanje filma biti završeno do kraja marta, a publici će biti predstavljen u domu u Novoj Topoli koji nosi naziv „Srbija“.

Vujinović je naveo da je 7. aprila u 18.00 časova planirana pretpremijera, a nakon toga film će imati i svoju televizijsku premijeru istog dana na Radio-televiziji Republike Srpske.

„Kada smo snimali dokumentarne dionice u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu načelnik muzeja, major Draško Živković ponudio je petnaestak letjelica iz Drugog svjetskog rata da mi formiramo muzej vazduhoplovstva u Novoj Topoli. To bi bio još jedan biljeg bratskih odnosa Srpske i Srbije, priča o narodu s obje strane Drine, koji je uvijek pomagao jedan drugom kada je bilo najteže“, istakao je Vujinović.

Direktor Zavičajnog muzeja „Gradiška“ Bojan Vujičić rekao je da je priča o otporu vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije u Aprilskom ratu bila malo zataškana od vlasti poslije 1945. godine iako je to, naveo je Vujičić, jedan od ljepših epskih primjera otpora okupatoru.

„Vazduhoplovci su pružili natprirodan otpor, veliki broj je i poginuo. U sjećanju naroda u Lijevča polju, Rovinama, Rogoljima, Novoj Topoli oni su ostali u najljepšem sjećanju kao veliki džentlmeni, kao ljudi koji su živjeli sa njima“, istakao je Vujičić.

On je naveo da je najpoznatiji pilot koji je izgubio život kapetan prve klase, komandir 106. eskadrile Četvrtog lovačkog puka Dragiša Milijević, koji je poginuo u bici na Rovinama 7. aprila 1941. godine.

Glavni glumac u formi istraživača navedenog događaja Zlatan Vidović uvjeren je da će ovaj film imati velikog odjeka u cijeloj Republici Srpskoj.

„Smatram da bi trebalo više da vodimo računa o prošlosti kako nam se ne bi iste stvari ponavljale u budućnosti jer imamo selektivno pamćenje“, rekao je Vidović.

SRNA

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button