ВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВО

Pijačni barometar

Pravi domaći ručak ne možemo napraviti bez namirnica iz domaće proizvodnje.

Na gradiškoj tržnici ovog četvrtka, po hladnom i vjetrovitom vremenu, vrijedne žene iz okolnih sela izložile su svoje proizvode.

Kakav god ručak planirate praviti uvijek je potrebno povrće poput mrkve, luka i peršuna, a cijene su sljedeće: kilogram luka je oko 50 feninga, mrkve 2, peršuna 7KM dok je list peršuna 10KM.

Kako bi upotpunili svoju košaricu za kupovinu, osim povrća, prodavači na tržnici nude i voće ali i razne vrste domaćih tjestenina čija se cijena kreće od 2 do 2,5KM.

Naše domaćice vole praviti domaće pite kao i cicvaru, a evo i cijena namirnica neophodnih za ova jela.

Kilogram kukuruznog brašna jeod 1,5 do 2KM, sir i kajmak su po 4KM, a cijena litre mlijeka je i dalje 1KM. Za 1KM mogu se kupiti 4 jajeta.

Ukoliko planirate danas za ručak domaću piletinu, kilogram je od 6 do 7 KM pa tako za jedno pile morate izdvojiti oko 15KM.

Šećer uvijek dolazi na kraju. Na gradiškoj tržnici u ponudi je domaći med, cijena je 15KM, a uz med savršeno idu orasi čija je cijena po kilogramu od 16 do 18KM.

Četvrtkom se u Gradišci održava i pijačni dan na stočnoj pijaci. Današnje cijene su sljedeće:

Prasad ste mogli kupiti po cijeni od oko 3,20KM po kilogramu, tovljenici su od 2,5 do 3KM, krmače 2KM. Cijena ovce po kilogramu je od 2 do 2,20KM, a jagnjadi od 5 do 6KM. Telad se prodaje po 7KM po kilogramu.

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button