ВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВО

Pandemija smanjila broj noćenja, i ove godine bez „Zdravofesta“

Pandemija virusa korona u 2020. godini značajno je uticala na pad prometa u oblasti ugostiteljstva i turizma na području Gradiške, što je posebno izraženo u padu broja registrovanih noćenja, izjavila je vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije grada Gradiška Valentina Perić.

Ona je navela da su, prema podacima Turističke organizacije Republike Srpske, u 2019. godini registrovana 8.883 noćenja i naplaćeno 13.347 KM boravišne takse, a da je u prošloj godini broj noćenja pao na 2.226, a iznos naplaćene boravišne takse na 7.556 KM.

Perićeva je rakla da se zbog nepredvidive epidemiološke situacije gradiška Turistička organizacija ne može da u potpunosti planira svoje aktivnosti kada je riječ o organizaciji brojnih manifestacija koje se tokom godine održavaju na području Gradiške.

„Ono što je sigurno da ove godine, u okviru obilježavanja Dana grada – 24. aprila, neće biti organizovana tradicionalna manifestacija „Zdravofest“. U planu nam je da organizajemo manifestacije u okviru „Gradiškog ljeta“, ali i tu sve zavisi kakve će epidemiološke mjere biti na snazi i koje će i u kojem obliku manifestacije biti moguće organizovati“, istakla je Perićeva.

Ona je dodala da je Turistička organizacija trenutno fokusirana na aktivnosti kao što su projekti mapiranja planinarskih staza na Kozari i postavljanje turističke signalizacije na području Gradiške.

 „Projekat mapiranja planinarskih staza na Kozari započet je u prošloj godini, u saradnji sa Šumskim gazdinstvom Gradiška i Planinarskim društvom „Patrija“. Šumsko gazdinstvo doniralo je grašu koja je potrebna da se izrade drveni stubovi i oko 20 potokaza kojima će planinarske staze biti označene, a koje će postavljati članovi „Patrije“. U saradnji sa „Patriom“ izrađene su i karte sa mapiranim planinarskim stazama na Kozari, koje građani mogu nabaviti u Turističkoj organizaciji i Kući Lijevča i Potkozarja“, navela je Perićeva.

Ona je istakla da je prošle godine turistička signalizacija postavljena na 11 lokacija u gradu, da je za ovu godinu, takođe u gradskoj zoni, planirano postavljanjenje signalizacije na pet lokacija, a da je za narednu godinu predviđeno da projektom postavljanja turističke signalizacije bude obuhvaćeno i šire područje Gradiške.

M.Malešević

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button