ВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВОРеп.Српска

Oprez prilikom spaljivanja korova

Policijska uprava Gradiška pozvala je građane da spaljivanje korova i drugog materijala prilikom uređenja imanja obavljaju samo dok su povoljni vremenski uslovi i na površinama koje mogu kontrolisati, te upozorila da će preduzimati mjere protiv onih koji izazovu požar.

Iz Policijske uprave Gradiška su naveli da, s obzirom na to da predstoji proljećno krčenje i uređenje poljoprivrednog zemljišta, posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano paljenje u blizini šuma i zasada, te je nakon spaljivanja potrebno ugasiti ostatke nesagorene materije.

Tokom prošle godine je na području u nadležnosti Policijske uprave Gradiška evidentiran 31 požar, od kojih su četiri bila šumska, a u prva dva mjeseca ove godine evidentirana su dva požara.

Policija je podsjetila da je u prema zakonu zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasaca i preduzimanja neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Zakonom je definisana novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog obavještavanja.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112.

SRNA

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button