ВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВОЕМИСИЈЕЖЕНЕ И МОГУЋНОСТИ

Ognjenka Jovičić učesnik programa FIBA za košarkaške trenere

Košarkaški trener Ognjenka Jovičić iz Gradiške jedini je trener iz Republike Srpske koji će učestvovati u /FECC/ obrazovnom programu Svjetske košarkaške federacije FIBA za trenere koji rade sa mladim igračima.

Jovičićeva je, gostujući u emisiji „Žene i mogućnosti“ Radio Gradiške, istakla da je velika čast biti dio  ovog programa u kome će učestvati 60 trenara iz cijelog svijeta koje su predložili njihovi nacionalni savezi.

„Program će trajati tri godine i odvijaće se na evropskim prvenstvima. U prvoj godini to će biti Evropsko prvestvo za košarkaše kategorije U16, a onoliko koliko traje prvenstvo trajaće i obuka. Treneri će pratiti utakmice i igrače i imati predavanja iz svih oblasti, psihologije, pedagogije, metodike, tehnike i taktite, a sve je bazirano na individualnom razvoju svakog igrača“, pojasnila je Jovičićeva.

Ona je dodala da se školovanje trenera u drugoj godini nastavlja na Evropskom prevstvu u kategoriji U18, a završava se u trećoj godini na Evropskom prvenstvu za košarkaše uzrasta do 20 godina.

Jovičićeva je istakla da je i do sada bila posvećena svom obrazovanju, završila fakultet za zdravlje i sport u Beču i višu trenersku školu u Beogradu, ali da program FIBA-e predstavlja najviši stepen obrazovanja za trenere koji rade sa mladim košarkašima.

„Ovo je prilika da treneri uče od najvećih svjestkih košarkaških stručnjaka, poput Svetislava Pešića, Pabla Lasa, Mihaela Švarca. Na seminarima ćemo imati ptriliku da svakim od tih mentora razgovaramo i pitamo sve što nas zanima“, dodala je Jovičićeva.

Ona je naglasila da je ovo dobra prilika ne samo za nju kao trenera, nago i za svu djecu koju trenira jer će u radu sa njima primjeniti sva stečena znanja.

Govoreći o aktivnostima košarkaškog kluba „Lider“, čiji je trener i vlasnik, Jovičićeva je istakla da su zbog trenutnih mjera sada u „onlajn“ režimu rada, odnosno da snimaju i objavljuju sportske časove, koji mogu da budu korisni i za drugu djecu koja ne treniraju košarku.

 M.Malešević

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button