ВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВО

Obaviti dezinfekciju u objektima masovnog okupljanja

 Republički štab za vanredne situacije je na današnjoj sjednici u Banjaluci usvojio zaključak u vezi sa informacijom o epidemiološkoj situaciji u vezi sa virusom korona, kojim se naređuje Republičkoj upravi civilne zaštite da sa civilnom zaštitom gradova i opština hitno obavi dezinfekciju objekata u kojima se dešavaju masovnija okupljanja građana.
Biće obavljena dezinfekcija škola, obdaništa i javnih površina u užim centrima gradova i opština, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Štab je naredio Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite i Institutu za javno zdravstvo Republike da po hitnoj proceduri organizuju vakcinaciju lica sa navršenih 65 i više godina života, po redoslijedu prijavljivanja, vodeći računa o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Republički štab za vanredne situacije naredio je svim republičkim javnim institucijama da radno vrijeme, u smislu rada od kuće, prilagode trenutnoj epidemiološkoj situaciji, te preduzmu i druge mjere s ciljem sprečavanja širenja virusa korona.

Štab je usvojio i zaključak o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu kovida 19 kojim se s ciljem sprečavanja širenja zaraze zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 30 lica, kao i sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica kada je riječ o svadbama, krštenjima, rođendanima, proslavama i drugim porodičnim skupovima.

„Zabranjuje se i rad fitnes-centrima /fitnes-klubovi, bodi-bilding klubovi i slični objekti/ i kulturno-umjetničkim društvima, kao i organizacija i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, kao i vokalno izvođenje u ustanovama kulture“, navedeno je u saopštenju.

U skladu sa usvojenim zaključkom obavezuju se građani da u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku – da im budu prekriveni usta, nos i brada, te da se pridržavaju zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

„Građani treba da se pridržavaju uputstava Instituta za javno zdravstvo za boravak u zatvorenom prostoru u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja“, istakli su iz Vlade.

Obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica koja u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da obezbijede jedno ili više lica koja će upozoravati posjetioce i korisnike usluga da se moraju pridržavati preporučenih epidemioloških mjera /kovid redari/, a u suprotnom uskratiti im uslugu.

Svi dosadašnji zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije dostupni su na portalu Vlade Republike Srpske.

SRNA

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button