ВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВОРеп.Српска

Najviše štete od mraza na zasadima kruške

Mraz i niska temperatura pričinili su štetu od oko 90 odsto u zasadima kruške na području Gradiške dok je velika šteta pričinjena koštičavom voću; šljivi, trešnji i kajsiji mada je stradala i jabuka rekao je Dražen Čekić, viši stručni saradnik za voćarstvo u gradiškoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

„ U zasadima jabuke šteta je različita, u zavisnosti od sorte ovog voća. Najviše su stradale sorte ajdared, gala, pink dok su manje štete na zlatnom delišesu i greni smit“, rekao je Čekić.

Prema njegovim riječima, ovo su prve procjene, a konkretnije će se o šteti znati početkom naredne sedmice s obzirom na to da treba vidjeti kakvo će stanje biti u uslovima kad poraste temperatura vazduha.

Čekić je dodao da voćari po preporukama Resora zadnja tri dana tretiraju voće sa fito hormonima na bazi gibelina, auksina, amino kiselina i mikro đubriva.

Nakon prvih mrazeva savjetodavna služba na vrijeme je preporučila voćarima da preduzmu mjere zaštite zasada voća, pogotovo u noći sa srijede na četvrtak kad je zabilježena i najniža temperatura vazduha.

G.Vlainić

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button