ВИЈЕСТИЗАНИМЉИВОСТИ

Љубичица: Ово цвијеће је вјесник прољећа и топлијег времена

Љубичица или љубица, која је код нас веома распрострањена, је цвијеће рода  Viola из породице Violacea. Расте у већем дијелу свијета са умјереном климом. Честа је у листопадним шумама, на ливадама и уз путеве.

У прољеће се интензивно узгајају на отвореном простору, мада се поједине врсте саде у саксијама. Према неким изворима, постоји више од 700 врста љубичица, а највећи број различитих врста је у Андама, Сјеверној Америци, Јапану и у нешто мањем броју у Јужној Африци и Бразилу.

Љубичица је трајна и зељаста цвјетница, интензивног мириса, која расте у бусеновима, грмастог и полегнутог облика. Листови расту у розети и срцоликог су облика, зелене боје и назубљеног руба. Овисно о начину садње, љубичицу се може посијати у јесен или у прољеће. Љубичица након сјетве и пресађивања цвјета тек друге године. Добро подноси и ниже температуре, до -10° степени Целзијуса.

Љубичица је трајница која се, захваљујући свом размножавању, непрестано шири, па је потребно оставити мјеста за њен даљњи раст. Такође, једном када је се посади тешко је искоријенити. Одлично се слаже с другим прољетницама, као што су јагорчевина или висибаба.

М. Пилиповић

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button