БиХВИЈЕСТИГрадишкаПРИВРЕДАРеп.Српска

Košarac predložio uvođenje prelevmana na uvoz goveđeg i svinjskog mesa

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac uputio je danas Savjetu ministara zahtjev za razmatranje odluke o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU.

U predloženoj Odluci o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica EU definisano je da uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU podliježe plaćanju pune carinske stope propisane važećom Carinskom tarifom BiH, saopšteno je danas iz Ministrarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

U Prijedlogu je navedeno da će se ova odluka primjenjivati 200 dana od dana stupanja na snagu.

Košarac je pozvao članove Savjeta ministara da podrže predloženu Odluku, uz poruku da će lično glasati za njeno usvajanje, s ciljem zaštite domaće proizvodnje.

On je napomenuo da je ova odluka upućena Savjetu ministara na osnovu kredibilnog zahtjeva Vlade Republike Srpske i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske prošle sedmice je, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, usvojila Informaciju o stanju u proizvodnji i plasmanu junećeg i svinjskog mesa u Republici Srpskoj, te Savjetu ministara predložila uvođenje zaštitnih mjera na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa.

„Na osnovu ovih zahtjeva i u skladu sa postojećim procedurama, pripremili smo odluku o posebnim zaštitnim mjerama, odnosno uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU, koju smo danas uputili Savjetu ministara na razmatranje“, istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, zaštita domaće proizvodnje primarna je politika Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Savjeta ministara, što je jasno naznačeno i u ekspozeu predsjedavajućeg Zorana Tegeltije.

„U komunikaciji sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja naglašavali smo da inicijative za uvođenje zaštitnih mjera podnose entitetskim ministarstvima poljoprivrede, u čijoj je primarnoj nadležnosti ovaj sektor i koja imaju statističke i druge relevantne podatke. Danas, kada imamo kredibilan zahtjev nadležnog entitetskog ministarstva i Vlade Republike Srpske, predložio sam Savjetu ministara odluku o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz goveđeg i svinjskog mesa iz EU i pozivam kolege da je podrže“, poručio je Košarac.

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button