ВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВОЕМИСИЈЕЖЕНЕ И МОГУЋНОСТИ

Konjički klub „Arion“ planira da organizuje terapijsko jahanje u Gradišci

Konjički klub „Arion“ Gradiška osnovan je krajem prošle godine, s ciljem da se ljubiteljima konja i konjičkog sporta pruži mogućnost da se okušaju u jahanju i ovom sportu.

Predsjednica ovog kluba  Aleksandra Janjetović rekla je, gostujući u emisiji „Žene i mogućnosti“ Radio Gradiške, da se njena kćerka Jovana već nekoliko godine bavi konjičkim sportom u klubu „Čokorska polja“ u Banjaluci i prvak je Republike Srpske u parakonjaništvu, te da se i kod nje tako rodila ljubav prema konjima ali i ideja da se u Gradišci osnuje konjički klub.

Ona je navela da je Konjički klub „Arion“ član Konjičkog saveza Republike Srpske i da im je namjera da ostvare saradnju sa ostalim konjičkim klubovima iz Republike Srpske i okruženja, a da sa klubom „Čokorska polja“ veći imaju dobru saradnju.

Janjetovićeva je navala da u skorije vrijeme planiraju da organizuju školu jahanja, za decu i odrasle svih starosnih dobi, a u planu je i organizovanje terapisjkog jahanja.

„Još uvjek nećemo krenuti sa terapijskim jahanjem u punom obliku, jer je potrebno da se iškoluje kadar koji će raditi sa djecom i da se stvore ostali uslovi, a to ćemo pokušati da obezbjedimo u narednih godinu i po dana. Do tada to ne umanjuje mogućnost da se korisnici kojima je namjenjeno terapijsko jahanje druže sa konjima. To nisu samo djeca sa poteškoćama u razvoju, nego sve osobe sa fizičkim i mentalnim poteškoćama“, pojasnila je Janjetovićeva.

Ona je naglasila da terapijsko jahanje ne može potpuno da izliječi, ali može da dovede do značajnog poboljšanja zdravstvenog stanja kod osoba kojima je namjenjeno i da se one lakše integrišu u društvo.

Janjetovićeva je navela da je Konjički klub „Arion“ već sklopio sporazum sa Udruženjem roditelja djeca sa autizmom „Duga“ iz Gradiške, čiji će korinsici, ali i druga djeca sa poteškoćama u razvoju, biti korisnici usluga ovog kluba.

„Jadan od razloga zbog kojeg smo odlučili da stvaramo uslove za organizovanje terapijskog jahanja je i to što je konjički sport jedan od rijetkih sportova gdje se osobe sa invaliditetom mogu da ostvare i kroz takmičenja na ovim prostorima“, dodala je Janjetovićeva.

Ona je navela da terapijsko jahanje u Republici Srpskoj postoji samo u klubu „Čokorska polja“ i organizuje ga Sportska organizacija „Energija života“.

„Cilj nam je da i u Gradišci organizujemo terepijsko jahanje u saradnju sa Udruženjem „Duga“ i uz pomoć Gradske uprave i gradiške Agencije za razvoj, sa kojima već imamo razgovore o razvoju projekta sa kojim bismo konkuruisali za bespovratna sredstava. Želimo da to bude Cnetar za terapijsko jahanje čije će usluge moći da koriste i osobe iz susjednih lokalnih zajednica“, dodala je Janjetovićeva.

Prema njenim riječima, druženje sa konjima i jahanje je veoma korisno i za zdrave osobe jer pozitivno utiče na pisihičko stanje i razvoj svih mišića i cijelog tijela, zbog čega je pozvala sve ljubitelje konja da se učlane u klub.

Janjetovićeva je istakla da je cilj da Konjički klub „Arion“ obezbjedi samofinansiranje kroz naplatu članarina i časova jahanja, a kasnije i kroz pansionsko držanje vlasničkih konja, te da očekuju i podršku gradskih institucija.

M.Malešević

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button