ВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВО

Izgradnja spomen-komleksa najmlađoj gradiškoj herioni Drugog svjetskog rata, Lepoj Radić

Predstavnici Centralnog kulturno-umjetničkog društva „Lepa Radić“ predstavili su danas projekat izgradnje spomen-komleksa najmlađoj gradiškoj herioni Drugog svjetskog rata Lepoj Radić, koji će biti izgrađen u njenom rodnom selu Gašnici.

Predsjednik Centralnog kulturno-umjetničkog društva „Lepa Radić“ Davor Simišić rekao je da  je cilj projekta pod nazivom „Spomen domaćinstvo Lepa Radić, Gašnica“, čija je relizacija već započeta, da kompleks koji će biti izgrađen u mjesnoj zajednici Gašnica bude posvećen očuvanju lika i djela ove heroine.

„Kompleks će, osim centralnog i pomoćnog objekta i spomenika, imati i dodatne sadržaje koji će praktično obezbjediti i samoodrživost projekta“, istakao je Simišić.

On je naveo da je ukupna vrijednost projekta oko 180.000 KM i da podršku očekuju od Gradske uprave, institucija Republike Srpske i BiH i donatora.

„Prva faza, koja je podrazumjevala obezbjeđivanje zemljišta i dokumentacije, je pri samom kraju i sada slijedi druga faza u kojoj je planirana izgradnja objekata“, dodao je Simišić.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da Gradska uprava podržava izgradnju spomen-kompleksa posvećenog Lepoj Radić jer se to uklapa u koncept gradskih vlasti da vrati sjećanje na istorijske ličnosti koje su svojim djelima zadužili Gradišku, kao što je heroina Lepa Radić, koja je u vremenu kada je ubijena imala manje od 18 godina.

„Naše opredjeljenje je da na istorijskim činjenicama želimo da odgajamo nove generacije, da nam se tragični događaju više ne ponove. To je siguran način za opstanak na ovim prostima i dalji razvoj“, reako je Adžić.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Nikola Kragulj rekao je da je očuvanje sjećenja na lik i djelo heroja Drugog svjetskog rata jedan od najvažnijih zadataka ove organizacije, koja u svom članstvu sada ima još smo pet preživjelih boraca NOR-a.

Kragulj je istako da je Drugi svjetski rat za Gradišku bio jedan od najtragičnijih perioda, kada je izgubila oko 16.500 civila i boraca, te da je zadatak SUBNOR-a i da spriječi reviziju istorijskih činjenica.

Predstavljanju projekta „Spomen domaćinstvo Lepa Radić, Gašnica“, u gradiškom Kluturnom centru, prisustvovali su predsjednik Saveza ameterskih kulturno-umjetničkih društava Republike Srpske Momčilo Vesović, te predstavnici Gradske uprave i javnih ustanova.

M.Malešević

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button