БИЛАНС СТАЊАВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВОЕМИСИЈЕ

Gvozden: „Rak grlića materice je maligna bolest koja se može spriječiti“

„Godišnje u svijetu oko pola miliona žena oboli od raka grlića materice, dok oko 250.000 umre od te bolesti. Kada govorimo o BiH incidenca oboljevanja je 13 na 100.000 žena“ rekao je specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici Gradiška Dejan Gvozden povodom  Svеtskog dаna bоrbе prоtiv rаka koji se obilježava 4. februara.

On je istakao da je poražavajući podatak da veliki broj žena oboljelih od raka grlića materice umire jer se javljaju u poodmaklom stadiju razvoja bolesti, a to su uglavnom žene koje nisu bile na pregledu pet i više godina.

Prema riječima Gvozdena rak grlića materice je maligna bolest koja se može spriječiti. Važno je u toku godine odvojiti jedan dan za posjetu ginekologu i iskoristiti neki od dostupnih preventivnih pregleda.

„U našim uslovima glavna je edukacija kao i sekundarna prevencija, odnosno odlazak na pregled i redovno uzimanje brisa sa grlića maternice (PAPA test) kao i kolposkopiju a te dvije metode daće nam 99 odsto sigurnost u zdravlje žene. U razvijenim zemljama dostupna je i HPV vakcinacija što je smanjilo incidencu oboljenja u tim zemljama“ rekao je Gvozden.

Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice se obeležava posljednje semice u januaru u cilju podizanja svijesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Prva Evropska nedjelja obilježena je 2007. godine poslije intervencije Interesne grupe za rak grlića materice, kada je Savjet Evrope doneo preporuke o započinjanju kampanje i obilježevanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može spriječiti, a slogan 15. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice je „BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI – REDOVNOM KONTROLOM POBIJEDIĆEMO KARCINOM GRLIĆA MATERICE”.

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button