БиХБиХВИЈЕСТИДРУШТВОПОЛИТИКАРеп.СрпскаРеп.СрпскаСвијетСвијет

Додик: До краја у борби за Републику Српску

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су мир и стабилност неприкосновени у Српској, те да је на тим принципима и засновано дјеловање власти и дијела опозиције за очување њених интереса.

Додик је рекао да ће наставити борбу за интересе Српске, без обзира на личне посљедице.

„Ово је мој избор. Пристао сам на то. Знао сам шта ме чека када сам се одлучио да радим за народ. Идем до краја за Републику Српску и српски народ. Немам помисли да одустанем. Крећем у нову фазу борбе за Републику Српску“, рекао је Додик у уводном излагању на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске на којој посланици разматрају актуелну безбједносну и политичку ситуацију у свијету са аспекта реперкусија на Српску.

Он је истакао да се не плаши било какве борбе за Републику Српску, наводећи да ће поднијети сваку жртву која то подразумијева.

Када је ријеч о односу ЕУ према овим просторима, Додик је рекао да је Европа доведена у позицију зависности од стране САД и додао да је у великој кризи.

„Европа се одрекла јефтиних сировина и мора да их набавља по већим цијенама. ЕУ убрзава процесе придруживања, нудећи шаргарепе које би требало да навуку друге да се одрекну суверенитета да би одређени центри моћи могли управљати тим просторима“, истакао је Додик.

Све је то дало печат регионалним односима на Балкану и у БиХ, рекао је Додик, истакавши да Српска мора спремно дочекати промјене у свијету.

„Нема примјера да функцонишу земље које су изопштене из Европе, али ни овакава ситуација није виђена до сада. Европа је понудила БиХ статус преговарача без јасног датума али траже реформе“, подсјетио је Додик.

Он је нагласио да је сада јасно да постоје и они који не желе кретање ка ЕУ, рушећи све принципе у БиХ, те навео да је тај пут немогућ са протектором.

„Неко ко нема легитимитет намеће одређена рјешења. Они нас не слушају и сматрају да смо небитни и подсмијавају нам се. Доношење и наметање неких закона је нешто што је планирано. Хтио се забити нож у леђа БиХ. Болно је сада чупање тог ножа, и биће болно“, рекао је Додик.

У Народној скупштини Републике Српске у току је посебна сједница на којој посланици разматрају актуелну безбједносну и политичку ситуацију у свијету са аспекта реперкусија на Републику Српску.

Наведена тачка дневног реда приједлог је предсједника Републике Српске Милорада Додика, предсједника Народне скупштине Српске Ненада Стевандића, предсједника Владе Српске Радована Вишковића и српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, који присуствују сједници.

Срна

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button