БиХВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВОРеп.СрпскаСвијет

Cvijanović: Čuvati sjećanje na nevino stradale u akciji „Bljesak“

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Gradišci da je društvo dužno da se sjeća svih koji su nevino stradali u Zapadnoj Slavoniji u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Bljesak“, izvršenoj prije 26 godina sa genocidnom namjerom protjerivanja srpskog naroda.

Cvijanovićeva je naglasila da je neophodno da se podsjeti i na sve Srbe iz Zapadne Slavonije koji su preživjeli tu zločinačku akciju hrvatskih snaga, nakon koje su se rasuli širom svijeta, a mnogi od njih pronašli svoje nove domove u Republici Srpskoj i Srbiji.

„Spomenik koji smo danas otkrili treba da predstavlja dio kompleksa koji će biti izgrađen i koji će služiti kao podsjetnik na to teško stradanje, ali biti i opomena za sve buduće generacije da vode računa o onome što je sloboda, te da ne budu naivni u svojim političkim odlukama“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Gradišci, gdje je obilježeno 26 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije i otkriven spomenik za 1.241 poginulo lice srpske.

Cvijanovićeva je naglasila da Srbi žele da žive u miru i slobodi, dodajući da bi to bilo nedostižno na ovim prostorima da nema Republike Srpske i njenih institucija.

„Moramo čuvati Republiku Srpsku, jačati kulturu sjećanja, znati šta se dešavalo u istoriji i poštovati svoje žrtve, ali i biti spremni na sve izazove u budućnosti“, poručila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Republika Srpska je odoljela mnogim izazovima, ekonomskim, finansijskim, političkim pritiscima koje su primjenjivali oni koji su trebali da žive sa Srbima u miru, ali i pritiscima koji su dolazili od međunarodne zajednice.

Ona je izrazila uvjerenja da je pred Republikom Srpskom bolja budućnost, mir, sloboda i razvoj.

M.Malešević

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button