ВИЈЕСТИГрадишкаДРУШТВО

„Априлски лет“ нови пројекaт Завичајног музеја Градишка

„Априлски лет“ је нови пројекат Завичајног музеја Градишка и Градске управе града Градишка. Ријеч је о документарно-играном филм који говори о пилотима, херојима Краљевског ваздухопловства који су 7. априла 1941. године, са аеродрома у Ровинама и Александровцу бомбардовали положаје Трећег рајха.

Директор Завичајног музеја Бојан Вујиновић рекао је да је аутор филма Милан Пилиповић, а да је главна улога додјељена градишком глумцу Златану Видовићу који глуми младог истраживача који кроз документацију истражује догађаје који су се одиграли током априла 1941. године.

Вујиновић је додао да је почетком априла у новоизграђеном Дому културе у Новој Тополи планирана премијера филма „Априлски лет“, као и представљење књиге “Дневник ратног ваздухопловства” Александра Огњевића али и стална поставка архивских фотографија и докумената о ваздухопловству Краљевине Југославије.

„Током снимања филма, начелник Музеја ваздухопловства у Београду мајор Драшко Живковић понудио је Републици Српској и Градишци на поклон 15-ак летјелица из Другог свјетског рата. Овим чином ставра се могућност да се у Новој Тополи оформи музеј ваздухопловства Републике Српске. Ако би се то десило био би то међудржавни пројекат који би спојио још јаче повезао оба народа са обе стране Дрине“рекао је Вујиновић.

Кустос историчар Завичајног музеја Градишка Бојан Вујчић рекао је да је мали број наших суграђана који се сјећају пилота Краљевског ваздухопловства, али да ипак у Ровинама, гдје су се налазиле импровизоване писте на посијаним пољима и паркирани авиони испод јабланова и шљива, живи сјећање на ове хероје. Писта у Ровинама била је паралелна са Бањалучком цестом, а данас је на тој локацији изграђен пут који спаја Дубраве са Ровинама и Рогољима.

„Пилоти Осмог артиљеријског пука Краљевског ваздухопловства су, након њемачког бомбардовања Београда, полетјели са аеродрома у Лијевче пољу и узвратили по циљевима Трећег рајха. То је био разлог да 7. априла њемачки пилоти бомбардују аеродром у Ровинама, а у тој бици је страдао капетан Драгиша Милијивић по коме једна улица у Новој Тополи носи име“ рекао је Вујчић.

Драгиша Милијевић је био командир 106. ловачке ескадриле који је 7. априла 1941. године предводио авио формацију Краљевског ваздухопловства. Он је оборио два непријатељска авиона прије него што је погођен али је прије пада успио да обори још једног њемачког ловца. Драгиша Милијевић и још двадесет пилота Краљевине Југославије одликовани су 2004. године витешким мачем за исказану храброст и пожртвовање у одбрани југословенског неба у Априлском рату 1941. године.

Г.Влаинић

 

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button