ВИЈЕСТИДРУШТВОРеп.Српска

Антић: Преображење на Моштаници је врста духовне смотре за све Козарчане

Антић: Преображење на Моштаници је врста духовне смотре за све Козарчан

Као и сваке године, Преображење Господње – 19.август у присуству бројних вјерника биће обиљежено код манастира Моштаница.

Старјешина манастира Моштаница синђел Сергије Антић рекао је да прослава овог празника почиње и пар дана раније.

„Ако Бог да, окупљање народа почиње већ 17.августа и зборовање, у петак увече 18.августа је главни догађај када ће нови владика Сава у присуству великог броја свештеника служити вечерњу службу у 17 часова након чега се очекује долазак предсједника РС Милорада Додика и отварање музичког фестивала ојкаче који финансира кабинет предсједника“, изјавио је Антић.

Он је најавио да је на  сам празник Преображења, у суботу дочек владике Јефрема планиран за 8.30 часова, у 9 часова  ће почети света литургија након чега је планиран опход око храма, освећење грожђа и све што припада да се на овај празник уради.

„Ове године нажалост нисмо успјели да завршимо радове у манастирском комплексу које смо планирали понајвише због недостатка мајстора, али ако Бог да, догодине ће бити завршено када ћемо имати још већу свечаност којој би требао да присуствује Његова Светост патријарх српски Порфирије“, навео је Антић.

Он је подсјетио на ријечи пјесника које кажу да је долазак народа за Преображење на Моштаницу врста духовне смотре за све Козарчане, и то и јесте тако, јер сви људи који ма гђе живјели, када су на нашег терену, прво дођу и посјете манастир.

„Овај празник је један догађај који нас све окупља и сабира да се Богу помолимо и да се дружимо међу собом. Добродошли су сви у току године у манастир Моштаница, у сваком дану, а поготово за овај празник. Мој апел је свим нашим суграђанима да дођу, нарочито у суботу ујутро када ће службу служити наш владика“, поручио је старјешина манастира Сергије Антић.

Извор: РТВ КД

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button