ВИЈЕСТИДРУШТВОРеп.Српска

U toku radovi na savskom odbrambenom nasipu u Srpcu

Iz Javne ustanove „Vode Srpske“ saopšteno je da se trenutno izvode radovi na savskom odbrambenom nasipu u opštini Srbac, rekonstrukcija crpnih stanica Glavinac jedan i dva, Orahova, Matura i Bajinci, kao i krčenje i izmuljavanje sekundarne kanalske mreže u Srbcu i Kozarskoj Dubici.

 

U saopštenju se navodi da se u Kancelariji za poplavno područje Save u Gradišci obavljaju poslovi odbrane od poplava na području Dubičkog polja u opštini Kozarska Dubica, Lijevče polja u opštini Gradiška i srbačko-nožičke ravni u opštini Srbac.

 

Nakon velikih poplava 2010. i 2014. godine u ovom poplavnom području započeta je rekonstrukcija cjelokupnog sistema odbrane od poplava. Do sada je završena sanacija odbrambenih nasipa Orahova – Gradina dužine 15 kilometara, CS Matura – ušće Jablanice dužine 26 kilometara, te krčenje, izmuljavanje i profilisanje većine obodnih kanala na području Gradiške, Srpca i Kozarske Dubice.

 

Završeno je i izmuljavanje dovodnih kanala crpnih stanica u Dubičkoj ravni i kanala Povelič, zatim rekonstrukcija crpnih stanica Dolina i Povelič, rekonstrukcija gradskih crpnih stanica Kej u Gradišci i Una u Kozarskoj Dubici i izgradnja dvovodnih krovova na svim crpnim stanicama.

 

Ukupna dužina glavnih odbrambenih nasipa u ovom poplavnom području uz rijeke Savu, Vrbas i Unu iznosi 117,5 kilometara, a dužina glavnih obodnih kanala u sistemu odbrane od poplava iznosi 85 kilometara.

 

U poplavnom području „Gornja Sava“ postoji i devet crpnih stanica /Glavinac jedan i dva, Orahova, Liman, Dolina, Matura, Bajinci, Povelič i Ina/ za prepumpavanje padavinskih voda u glavne vodotoke. Ukupno je ugrađeno 17 pumpnih agregata kapaciteta od 50 metara kubnih u sekundi i instalisane snage od 4.200 kilovata. Ukupna površina slivnog područja je oko 30.000 hektara.

 

Rukovodilac Kancelarije Goran Vukotić rekao je da se u Kancelariji za poplavno područje „Gornja Sava“ izvršavaju svi poslovi prema godišnjim planovima „Voda Srpske“.

 

„Kancelarija raspolaže vlastitom mehanizacijom za redovno održavanje objekata odbrane od poplava, i to sa pet traktora sa priključcima za košenje, jednim bagerom, ima utovarivač i kamion kiper. Uz to, u mehaničkoj radionici raspolažemo strojevima za obradu metala – tokarski stroj, glodalica, brusilice, aparati za zavarivanje i drugo. Sa vlastitom mehanizacijom jednom godišnje obavljamo košenje odbrambenih nasipa i obodnih kanala, te dovodnih kanala za crpne stanice Orahova i Glavinac dva, u ukupnoj površini od oko 6,5 miliona metara kvadratnih“, istakao je Vukotić.

 

On je dodao da se izvršavaju i poslovi izmuljavanja glavnih dovodnih, gravitacionih i odvodnih kanala na crpnim stanicama, sanacija manjih oštećenja i klizišta na nasipima, sitne elektro i bravarske popravke na crpnim stanicama i ostali poslovi.

 

U kancelariji za poplavno područje „Gornja Sava“ Gradiška trenutno je zaposleno 45 radnika raspoređenih u odjeljenjima za rad crpnih stanica i održavanje mehanizacije i crpnih stanica, te administrativno osoblje i stručni saradnici za obradu vodnih naknada i za tehničke poslove.

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button